Categorieën
restaurant

homepage

Categorieën
gezond restaurant restaurant vegan restaurant

de meest gezonde wortelsoep

De ingredienten voor deze gezonde verse wortelsoep met gember: 750 gr (winter)wortelen, 1 liter groentebouillon, 100 ml kokosmelk, 2 teentjes knoflook, 1 vingerkootje verse gember, 1 theelepel kerrie, beetje koriander, zout, peper, (zonnebloem)olie, en dan liefst van de toko: 1 theelepel koenjit (geelwortel), 1 stengel sereh, 2 blaadjes djeroekperoet (citroenblad). Last but not least: 1-2 theelepel sambal (bijv. Hete Bliksem), hoe meer hoe b(h)eter; gebruik om alle weerstand te breken 4 tl (maar geef zelf geen krimp!).

Kooktijd: kleinuurtje(15minutenvoorbereiding, 30minutennettokooktijd, 10 minuten afwerking). 1. Kook eerst de bouillon in een grote pan en schil tegelijkertijd de wortelen en snijd ze daarna in stukken. 2. Fruit de gesnipperde knoflook en gember in wat olie (in een tefalpan c.q wokpan), en roer daar de kerrie, koenjit, en sambal doorheen. 3. Doe de stukken wortelen in de kokende bouillon, voeg de kokosmelk toe, en dan de inhoud van de tefalpan. 4. Plet het bolle gedeelte van de sereh met een pollepel en steek de gekneusde serehwortel met de kop naar beneden in de pan. 5. Doe er ten slotte de twee djeroekperoetblaadjes bij. 6. Roer alles goed door en breng de pan (opnieuw) aan de kook. 7. Laat het hooguit een halfuurtje pruttelen (met deksel). 8. Giet de inhoud van de pan door een zeef af in een tweede pan. 9. Haal de serehstengel en blaadjes uit de eerste pan (en gooi ze weg). 10. Pureer daarvan de inhoud met een keukenmachine o.i.d. 11. Giet daar het vocht uit de tweede pan overheen. 12. Voeg eventueel nog zout en peper toe. 13. Strooi er tenslotte de fijngehakte koriander overheen en dien deze verse gezonde wortelsoep op.

Categorieën
pannenkoekenhuis restaurant

Pannenkoeken!

De geschiedenis van de pannenkoek
De eerste vermeldingen van pannenkoeken zijn niet in Brabant maar in China en Nepal te vinden. Dit oude recept werd door kruisvaarders mee terug genomen naar Europa in de 12e eeuw. Het hoofdingrediënt was boekweit, een graansoort.
Maar bij de restaurants van het Brabants pannenkoeken genootschap maken ze de pannenkoek wel tot een culinaire lekkernij, even een stukje geschiedenis over de pannenkoek….
De eerste vermelding van het verbouwen van boekweit in Europa dateren terug naar de 13e eeuw, in Nederland en Belgie. Het recept voor deze ‘oudere’ vorm van pannenkoeken bestond uit boekweit, water, melk, gesmolten boter en een vleugje bloem. Dit beslag wordt nu nog gebruikt voor Franse ‘crepes’. In Nederland gebruikt men nu meestal meer bloem en melk voor het recept. Ook worden er eieren aan toegevoegd.
De Romeinen noemde het Alita Docia, Latijns voor “wat zoetigs”. De basis ingrediënten bestaan uit melk, eieren en bloem. De ingrediënten werden gemixt en gebakken. Sommige versie bevatte honingen en stukjes fruit. Andere varianten bevatte kaas een vlees waardoor de pannenkoeken meer weg hadden van een omelet.
Tijdens de middel eeuwen begon de koek steeds meer te lijken op de modernere variant die we allemaal wel kennen. Ingrediënten zoals, boekweit, mais meel, en aardappelen werden steeds vaker gebruikt. In die tijd werden de koeken gebakken op stenen en soms met haarden.
Uiteindelijke verschenen er steeds meer varianten met ingrediënten die hun oorsprong vonden in de lokale culturen en smaak. De pannenkoek werd ook steeds vaker gebruikt bij speciale gelegenheden. De pannenkoek werd zo populair dat Shakespear het minimaal vier keer noemende in twee van zijn stukken: “All’s Well That Ends Well” uit het jaar 1601/1602 en “As You Like It” uit 1599.
In de middel eeuwen en de moderne Christelijke periode, vooral in Groot Brittannië, werden pannenkoeken gebakken om eieren op te maken voordat het vasten voor Pasen begon.
Het vasten begint op Aswoensdag. Vastenavond is dinsdag voor Aswoensdag, bij ons beter bekend als de laatste dag van het Carnaval, tot en met middernacht van deze dinsdag werden er dus volop pannenkoeken gegeten.
Wie denkt dat European de pannenkoek geïntroduceerd hebben in Amerika, zit er naast. Er zijn bewijzen dat de oorspronkelijke bewoners van Amerika, bij ons beter bekend als indianen, hun eigen versie hadden. Deze versie werd “Nokehick” genoemd, vrij vertaald beteken dit “geen koek”. In de vroege Amerikaanse historie werden de “Nokehick” en andere soorten koek, Indianen koek genoemd.
Tijdens de 18de maakten de Nederlanders de boekweit cake populair in Amerika. Rond 1750 werd de Hoecake populair, de Hoecake werd zo genoemd omdat deze werd gebakken op platte “Hoe blades”. Een “Hoe blade” is een soort platte schep.
Door de geschiedenis heen zijn er vele verschillende vormen en smaken van de pannenkoek bedacht. IN Engeland en Frankrijk staat hij bekend als crêpe. De crêpe wordt vaak afgetopt met limoensap of siroop. De Schotten noemen het Ulster die veel lijkt op de Amerikaanse Flapjack. Deze vorm wordt meestal geserveerd in kleine stukjes.
In Australië wordt de pannenkoek gegeten als dessert, dit in tegenstelling tot de Amerika waar de hij vaak gegeten wordt als ontbijt.
Bij onze buren in Duitsland staat hij bekend als Pfannkuchen. Soms wordt hij in repen gesneden en in of bij de soep gegeten. In Scandinavische landen wordt de pannenkoek vaak gegeten met slagroom en een fruit jam. In Zweden kennen ze verschillende soorten, soms gebakken, soms gefrituurd.
De geschiedenis van de pannenkoek blijft niet beperkt tot Europa en Amerika. Er zijn ook varianten in Afrika, Maleisië, de Filipijnen en vele andere landen. Waar je ook heen gaat er is altijd wel een pannenkoek in de een of ander vorm te vinden.
Maar hier in Brabant bakken we natuurlijk de lekkerste pannenkoeken, van hartig tot zoet van traditioneel tot werelds, de geschiedenis komt bij ons samen, bij een van de 6 zes aangesloten restaurants van het Brabants pannenkoeken genootschap.

Categorieën
gezond restaurant restaurant

de vijf heerlijkste gerechten, die je geproefd moet hebben

November is – onbedoeld – de maand van de stoofpotjes geworden. Na het experimenteren met een vegetarische stoofschotel met zoete aardappel en het stoofpotje met chorizo, staat er vandaag draadjesvlees op het menu. Dit stoofpotje met rundvlees en abrikoos heeft een Marokkaanse twist. Het gedroogde fruit, de kaneel en de gember geven dit draadjesvlees een lekkere zoete kruidige smaak.
Tot een jaar of twee terug mislukte mijn stoofvlees altijd. Persoonlijk houd ik van vlees dat uit elkaar valt en het bleef bij mij taai. Inmiddels heb ik de smaak helemaal te pakken en weet ik dat het vlees met deksel op de pan heel zachtjes moet pruttelen.
Couscous bij stoofvlees is misschien niet zo gebruikelijk, maar door de Marokkaanse twist vond ik dit wel passen. Voel je hier niet toe verplicht. Een lekkere aardappelpuree smaakt er ook perfect bij. Couscous is voor mij gemak, want dit graantje hoeft alleen maar te wellen.
Maak dit Marokkaanse stoofvlees met abrikozen een dag van te voren, zodat de smaken kunnen intrekken.